Nieuws

"Your Leadership" workshop ...

een leiderschapsformule voor jonge vrouwelijke ingenieurs

Boek GWLTiming. Wanneer zet je de eerste stap? Ga je promoveren of toch eerst reizen? Begin je nu voor jezelf of is het verstandig om eerst ervaring op te doen in dienstverband? Plan je je carrière 5 jaar vooruit of ga je af op je intuïtie?

Dat de bèta-vrouwen van de TU Eindhoven en dan de Studium Generale leden in het bijzonder, niet alleen intelligent maar ook over uitmuntende communicatieve en sociale vaardigheden beschikken, was voor mij geheel onverwacht. Als echte alpha ben ik altijd een beetje onder de indruk van mensen die uit vrije wil en met plezier, formules toepassen om problemen op te lossen. Bij mij waren de formules altijd de problemen.

We zijn in het GasLab-Campus TU voor de Ladies Career Night 2015. Ik ben mee met Claudia Zwart-Hopman als "official"blogger van GWL en er zijn 8 "succesvolle bèta-vrouwen"uitgenodigd om de aanwezige studentes, bij een wisselende tafelschikking, van inspiratie en tips te voorzien.

Ik had als enige een handgeschreven, bijna onleesbaar, naamkaartje. Dat paste perfect bij mijn gewenste rol, een beetje onzichtbaar zijn maar wel alles op-sponsen.

Met plezier nam ik plaats aan de tafel van Nur America, computer engineer en inmiddels onderneemster en overtuigd van het belang van sociale vaardigheden naast technisch inhoudelijke kennis en commercieel inzicht. De gesprekken met de studentes waren interactief. Oprecht wederzijdse interesse. Niet alleen studie en carrière kwamen aan bod maar ook levensvragen als hoe belangrijk is je partnerkeuze en moet je in je planning wel of niet rekening houden met je kinderwens. Dat deze themas op een vergelijkbare avond voor mannelijke studenten minder of helemaal nicht im Frage waren geweest werd natuurlijk ook onmiddellijk opgemerkt.

WorkshopruimteEenmaal in de workshop ruimte aangekomen, na een heerlijk hoofdgerecht, bleek dat ook vrouwelijk leiderschap andere gevoelens opwekt dan mannelijk leiderschap. Vooral het feit dat vrouwen meer een lange termijn visie hebben, vaak alles tegelijk willen en kunnen maar ook eerder aan zichzelf twijfelen, waren kenmerken die iedereen wel herkende.

Maar wat vooral bijzonder is in een groep met vrouwen, dat wanneer er begrip, respect en vertrouwen is, ze in slechts een uur zo'n verbondenheid kunnen voelen dat een transformatie, hoe klein ook, onherroepelijk is.

 

Timing. Woorden laten landen. Antwoorden laten bezinken. Vragen laten aankomen.

Als een subliem gedirigeerd muziekstuk weet Claudia bij iedereen een snaar te raken. Vertrouwen te geven om leiderschap niet te zien als een setje regels en theorieën maar te vinden wat bij jou past. De een wat meer op de voorgrond, de ander dienend. Soms ook je ego kunnen uitschakelen en genieten van wat jij hebt bijgedragen aan de co-creatie. Stille leiders.

"Je bent -tenslotte- omdat er andere mensen zijn"

In het maken van keuzes en het uitwerken van een plan aan de hand van het "Your Leadership"programma bleek al snel dat in een andere context keuzes veel makkelijker te maken zijn. Een van de aanwezige studentes vertelde het meest gelukkig te worden van bergbeklimmen. De redenen waarom dit haar gelukkig maakt - vrijheid, samenwerken, op plekken komen waar niemand is geweest- kan veel duidelijkheid geven in het kiezen van een loopbaan. Het bergbeklimmen wordt een metafoor voor je eigen ontwikkeling.

Ter afronding, een opdracht om na te denken over waar je nu bent en te beslissen of je toe bent aan de volgende stap. Zo ja, ga dan de denkbeeldige streep over, zo niet, blijf staan. En blijven staan, dat is soms net zo spannend.

Het is allemaal een kwestie van timing.

Marina

marinadeboer-105x70 

Marina de Boer
about.me/marinadeboer

 

 

 

GWL on Twitter

GWL on Facebook

Welkom bij het Global Women Leadership Netwerk! Registreer

Laat je inspireren en inspireer

.... en deel met ons jouw nieuws via Twitter en Facebook.
Twitter :    @GlobalWomenLead
Facebook : Global Women Leadership

Because it matters

Nodig ook andere nieuwe leiders uit zich aan te sluiten bij dit netwerk en deel met ons jouw nieuws.
Contact

 

Around the world